молитва

Еден ден, едно младо момче од дванаесет или тринаесет години било нападнато од петнаесет палави, непослушни момчиња и девојчиња додека се враќал дома од училиште. Кутрото момче беше сосема само и прилично беспомошно. Како можеше да се одбрани од толку многу непослушни момчиња и девојки? Помислил на она што често му го кажувала мајка му: „Секогаш кога си […]

што мислат другите за тебе

Мудра приказна за тоа, што мислат другите за тебе, која мене ми го смени животот уште многу одамна кога ја прочитав и секогаш кога ќе ми поминуваше некоја таква мисла, само ќе се сетам на сликата со брачниот пар и магарето и веднаш ќе престанеа мислите од тој тип. Приказна која вреди да се прочита

Што мислат другите за тебе? Мудра приказнаRead More »

Орелот не заборава кој е

“Орелот не заборава кој е дури и кога го поминува животот меѓу кокошките”. Мудра приказна со два краја: Постои легенда за орелот кој испадна од клунот на мајка си додека таа и неговите браќа се преместуваа од едниот до другиот крај на планината, каде што живееја. Во оваа несреќна случка, малиот орел паднал во дворот

“Орелот не заборава кој е дури и кога го поминува животот меѓу кокошките”- Мудра приказнаRead More »

Мудра приказна за глушецот

Мудра приказна за себичност: Оваа приказна нѐ потсетува дека понекогаш сме себични и мислиме само на себе, но сите сме поврзани меѓусебно и сѐ што правиме влијае на сите нас. Еден ден, глушецот гледајќи низ пукнатина на ѕидот, ги видел мажот и жената како отвораат една кеса.– Каква ли храна има во кесата? се прашуваше

Мудра приказна за себичност- Кога некој од нас е загрозен, сите сме во опасностRead More »

Не го изневерувај пријателот кога е најтешко

Не го изневерувај пријателот кога е најтешко-„Вијај и Раџу беа најверни пријатели. Еден ден, додека беа на одмор, истражувајќи ја шумата, видоа мечка како доаѓа кон нив. Секако, и двајцата беа уплашени, па Раџу, кој знаеше како да се качува по дрвја, брзо се искачи на едно дрво. Тој воопшто не се грижеше за неговиот

Не го изневерувај пријателот кога е најтешко- Мудра приказнаRead More »

И ова ќе помине

Тага. Еднаш одамна си живееше еден цар кој бил многу благороден, но многу се расфрлал со неговото богатство. Славел многу, со денови и со ноќи. Правел секакви гозби, забави и веселби. Целото село славело со него. Но, кога завршувале забавите, секогаш бил многу тажен и сите селани биле тажни со него заедно. Колку славеле претходните

Тага- Мудра приказнаRead More »

стрес

Доживување на стрес во денешно време е повеќе изразено од било кога. Луѓето чувствуваат како да ја носат целата тежина на светот на своите рамена. Кога ќе наидеме на стресна ситуација, нашиот нервен систем ослободува хормони кои ни даваат еден вид поттик наречен одговор на борба или бегство. Го забрзува чукањето на срцето и дишењето,

Стрес и како да се ослободите од него за помалку од 5 минутиRead More »

емоционална детоксикација

Време е за емоционална детоксикација на умот, духот и телото или целосно енергетско чистење, доколку се чувствувате несигурни, фрустрирани или постојано сте под стрес и нервозни. Можеби имате хронична напнатост (на пример, напнатост на вратот и рамената ) или анксиозност? Се чувствувате оптоварени од вашето минато? Чувствувате вина, лутина, љубомора, страв или срам? Сензитивни сте,

Емоционална детоксикација – практики за чистење на умот, духот и телотоRead More »

моќ

Зборот “моќ” само на Балканот има различно значење. Насекаде во светот – да бидете “моќни” значи дека сте способни да ги постигнете резултатите што ги посакувате и притоа да создадете “вредност” за другите луѓе. “Способност” да си го промените животот, да направите нештата да работат за вас, а не против вас. Низ историјата, моќта се

Кој е клучот за моќRead More »

Денот на вљубените

Дали би сакале вашиот партнер да ви подари вреден подарок само за Денот на вљубените или би сакале секојдневно да ја покажува љубовта спрема вас? Би сакала да верувам дека е второто. Секако дека не е потребно да го чекате само Денот на вљубените за да му покажете на партнерот колку ви значи. Јас сум

Вреден подарок само за Денот на вљубените или секојдневна љубов спрема вас?Read More »