Орелот не заборава кој е

“Орелот не заборава кој е дури и кога го поминува животот меѓу кокошките”. Мудра приказна со два краја: Постои легенда за орелот кој испадна од клунот на мајка си додека таа и неговите браќа се преместуваа од едниот до другиот крај на планината, каде што живееја. Во оваа несреќна случка, малиот орел паднал во дворот […]

Мудра приказна за глушецот

Мудра приказна за себичност: Оваа приказна нѐ потсетува дека понекогаш сме себични и мислиме само на себе, но сите сме поврзани меѓусебно и сѐ што правиме влијае на сите нас. Еден ден, глушецот гледајќи низ пукнатина на ѕидот, ги видел мажот и жената како отвораат една кеса.– Каква ли храна има во кесата? се прашуваше

Мудра приказна за себичност- Кога некој од нас е загрозен, сите сме во опасностRead More »

Не го изневерувај пријателот кога е најтешко

Не го изневерувај пријателот кога е најтешко-„Вијај и Раџу беа најверни пријатели. Еден ден, додека беа на одмор, истражувајќи ја шумата, видоа мечка како доаѓа кон нив. Секако, и двајцата беа уплашени, па Раџу, кој знаеше како да се качува по дрвја, брзо се искачи на едно дрво. Тој воопшто не се грижеше за неговиот

Не го изневерувај пријателот кога е најтешко- Мудра приказнаRead More »