лидерството

Лидерството е процес на градење на другите, а не само на себе

лидерството

Лидерството не е вештина што ја учиш преку ноќ. Тоа е вештина што често ја учите под притисок и со прекувремена работа. Да се биде лидер значи да бидете под притисок од тесните рокови, притисок да се водат други луѓе кои можеби не ги делат вашите страсти, жарот кој го имате или знаењето кое го поседувате.

Големите лидери се ретка раса. Ова е делумно затоа што поседувањето бизнис и лидерство може да бидат навистина предизвикувачки.

Големите лидери се подготвени да прифатат лична одговорност, особено во тешки времиња. Оваа понизност, дури и кога е очигледно дека предизвикот бил директен или индиректен одговор на нивните постапки. Сепак, тие ја голтаат својата гордост и ја поседуваат. Сепак, овие лидери се мудри затоа што признаваат дека заработувањето на довербата на нивните вработени и инвеститори е критично.

Вистинити факти за лидерството:

Една компанија е добра колку што нејзиниот лидер е добар.

Ако лидерот ја изгубил довербата, ова ќе го филтрира нивниот бизнис како болест. Негативниот став создава негативни мисли и емоции – црна дупка на енергија која го цица животот од сè околу себе – особено луѓето.

Лидерството е полно со тешки одлуки, но понекогаш мора да донесувате непопуларни одлуки врз основа на она што е најдобро за вашиот тим, а не нужно за себе.

Бара поддршка на другите кога тие се борат, дури и ако тоа значи жртвување на време или ресурси што би можеле да се искористат за да се продолжи вашата агенда.

Резонира со понизност затоа што секој може да се води себеси некаде, но лидерството со понизност ги зближува луѓето.

Најуспешните луѓе мора да се чувствуваат удобно со тоа што им е непријатно.

Неподготвеноста да се биде непријатно е причината зошто повеќето луѓе не ги постигнуваат своите цели и со текот на времето престануваат да прават цели од страв да не ги постигнат.

Кога работите стануваат тешки, мора да ги мотивирате и поддржувате сите во тимот.

Лидерството започнува со преземање одговорност за сопствените емоции и градење на успешен начин на размислување.

Бара воспоставување вистински врски со луѓето – нешто што не може да се направи од зад компјутерскиот екран или додека гледате телефони цел ден.

Лидерството може да дојде само од директна интеракција со другите и препознавање на нивната вредност (без разлика дали се пријатели или странци).

Значи прифаќање дека некој мора да прави грешки ако сака нешто да научи.

Суштинското лидерство значи ставање на другите пред себе.

Лидерство значи да го правите она што е правилно, дури и ако се чувствувате како да не успеете. Бара преземање приоритет и преземање акција – и за тоа е потребна сила.

Значи да се биде во можност да се изрази благодарност до другите луѓе.

Лидерство значи да се извините кога не сте во право, а не да барате изговори.

Да се биде одговорен за вашиот тим и вашите постапки.

Значи поставување на вистината на конструктивен начин.

Бара решавање на проблемите од нивниот извор и да се биде одличен во анализата на загриженоста.

Бара да знаеш како и кога да кажеш не.

Лидер е да се биде некој кому може да му се верува.

Лидерството е искрено, автентично, одговорно и точно.

Лидерството значи дека секој човек во организацијата заслужува почит.

За да стекне следбеници или поддржувачи, па дури и пријатели, лидерството бара давање пример пред сè друго.

Лидерството често доаѓа со цена – водењето на другите ќе значи дека имате помалку време за себе.

Има реални последици по физичкото и менталното здравје од лидерите кои не успеваат да одвојат време за своето здравје.

Лидерството бара многу време, енергија и внимание – тоа не е секогаш нешто што можете да го направите сами.

Бара одмор за да се избегне исцрпеност.

Лидерството е маратон и не треба да биде спринт – затоа тргнете сами.

Бара од вас да работите долги часови понекогаш, но запомнете дека вашето време надвор од работа се враќа за вас и за целиот тим.

Бара да можеш да побараш помош.

Водечките улоги бараат многу состаноци и средби со луѓе во текот на секој ден – треба да јадете добро, да спиете добро, да вежбате редовно, да ги одржувате обврските надвор од работата (семејството).

Извршувањето на овие обврски можеби на почетокот изгледа доволно лесно, но како што одминува времето, обврските на работата и вашиот личен живот се зголемуваат, товарот може да биде огромен.

Лидерството бара огромна временска посветеност.

Ако мислите дека можете да се справите со преземањето менаџерски улоги и да ги одржувате со години без да изгорите, грешите – нешто треба да дадете, а почесто отколку не, тоа ќе биде вашиот личен живот.

Според една неодамнешна статија објавена во T he Globe & Mail, исцрпеноста на лидерството расте. Новата анкета на Bromwich + Smith спроведена од Angus Reid покажа дека повеќе од 70% од луѓето се загрижени за своето ментално и физичко здравје.

Значи, прашањето што треба да си го поставиме е каков дефинитивен план за акција ќе преземеме за да избегнеме исцрпеност.