кампување

Кампување и неговите придобивки за умот, духот и телото

кампување

Без разлика дали сте жесток љубител на кампување, барате одмор со евтина цена, кампувањето е одличен начин да излезете на отворено и да поминете квалитетно време со пријателите, семејството или сами. Вашето тело и ум ќе ви се заблагодарат, бидејќи ќе се вратите на работа освежени и полни со енергија.

Истражувањето на нови места  и честото поминување време во природа, носи вистински здравствени придобивки:

Го заборавате алармот поради кампување

Кога последен пат сте спиеле до доцна без аларм за да ве разбуди? Кога кампувате, единствените будилници што ги имате се сонцето и чврчорењето на птиците. Будењето со природа, а не со будилник е искуство што секој треба да го има редовно.

Се исклучувате од сѐ и го стишувате умот

Кампувањето е одлична шанса за секој да се исклучи и да се оддалечи од сѐ. Исклучете го интернетот, е-поштата, па дури и вестите. Сè што ви треба е еден наполнет телефон за итни случаи, исклучен и спакуван подалеку. На отворено има многу работи што треба да ги направите за кои не е потребна електроника.

Храната едноставно има подобар вкус кога се подготвува на отворено

Има нешто во готвењето храна на камперски оган, скара за кампување или во кујна во луксузна кабина, што едноставно не може да се повтори кога јадете дома. Плус, ништо не ги надминува морниците направени на отворен оган. Сонувајте многу и испланирајте одлично мени пред да тргнете на вашето следно кампување.

Се поврзувате со природата и добивате внатрешен мир

Кога кампувате, добивате шанса да стапите во контакт со природата. Се сретнувате со дивиот свет и ги гледате ѕвездите поблиску. Пронаоѓањето мир во себе е 100% возможно кога ги успорувате мислите и вашето време, истражувајќи ја природата.

Кампување и намалување на стресот

Ги отстранува вообичаените нервози како од притисокот на работа, сообраќајниот метеж и градскиот метеж, заменувајќи ги со смирувачкиот ефект на птичјата песна, звукот на ветрот во дрвјата или свежиот воздух.

Ја подобрувате меморијата

Вашето тело ослободува повисоки нивоа на серотонин, природно произведен невротрансмитер кој помага да се регулира вашето расположение, апетит и сон. Серотонин, исто така, ги подобрува когнитивните функции како што се меморијата и учењето.

Имате подобар сон

Мелатонин е природен хормон кој помага да се контролираат циклусите на спиење и будење. Кога сте во канцеларија долго, работејќи на вештачка светлина, нивото на мелатонин може да биде потиснато од сината светлина од вештачките извори од лампите. Кампувањето надвор ве изложува на жолто светло кое одговара на мелатонин, што може да ви помогне да постигнете поприродно усогласување на циклусот сон-будење со изгрејсонце и зајдисонце.

Го зголемувате нивото на витаминот Д

Да се ​​биде надвор, вашето тело апсорбира огромни количества сончева светлина. Сонцето обезбедува здрав надворешен сјај на кожата, а внатрешно телото го користи за синтеза на витамин Д, кој му помага на вашето тело да ги апсорбира калциумот и фосфорот.

Преку кампување развивате нови вештини

Кампувањето е одлична шанса да научите нови работи. Можеби ќе научите како да поставите шатори, да врзувате јазли, да палите, да готвите ново јадење и многу повеќе. Овие вештини е важно да се поседуваат, а сепак не често добиваме шанса да ги развиеме во текот на нашите редовни зафатени распореди.

Развивате подобри односи

Кампувањето е корисно затоа што може да помогне во зајакнувањето на врските помеѓу членовите на семејството – браќата и сестрите, родителите и децата пријателите или партнерите. Тоа што треба да се потпрете еден од друг за да подготвувате храна и да се грижите за вашиот камп, создава близина, другарство, чувство на заедница и заедничка цел што придонесува за вашата благосостојба и среќа. Сите ќе се вратите дома чувствувајќи се многу посилни како група и повеќе блиски.

Физичка активност преку кампување

Кога сте на кампување, не можете а да не се вклучите во физичка активност и да не го зголемите пулсот. Поставувате шатор, собирате дрва за огрев или планинарите.