молитва

Молитва за заштита- мудра приказна

Еден ден, едно младо момче од дванаесет или тринаесет години било нападнато од петнаесет палави, непослушни момчиња и девојчиња додека се враќал дома од училиште. Кутрото момче беше сосема само и прилично беспомошно. Како можеше да се одбрани од толку многу непослушни момчиња и девојки? Помислил на она што често му го кажувала мајка му: „Секогаш кога си во тешкотии или опасност, моли се на Бога“. Тој се молел на Бога за секунда или две, но немало помош од Бога и бил сурово претепан.

Си отиде дома плачејќи и плачејќи. Мајка му го тешела, а тој и рекол: „Ти ми кажа дека ако му се молам на Бога, Бог ќе ме заштити. Но Бог не ме заштити. Види, јас сум целиот во модринки, а телото ми крвари на толку многу места!“

Неговата мајка рече: „Синко, ти реков да му се молиш на Бога секој ден, но не го правиш тоа. Не се молиш секој ден рано наутро и навечер. Му се молите на Бога можеби еднаш неделно, а понекогаш дури и не се молите толку често. Понекогаш медитирате еден ден, а потоа десет или петнаесет дена не медитирате.

„Треба да му се молите на Бога секој ден најмалку десет минути рано наутро. Медитацијата и молитвата се исто како мускулите. Ако вежбате еден ден, а потоа десет дена не вежбате, тогаш не можете да станете силни. Ако вежбате секој ден, ќе станете силни. Малку по малку ќе станете поголеми и посилни. На ист начин, ако му се молите на Бога секој ден, вашите внатрешни мускули ќе станат посилни, а Бог ќе ве заштити. Бог е обврзан да ве заштити ако Му се молите секој ден рано наутро и навечер.

Од тој ден, младото момче почнало да му се моли на Бога. Слушаше што рече мајка му и секој ден му се молеше на Бога. Рано наутро се молел десет минути, а навечер пет минути. Откако го правеше тоа шест месеци, тој и рече на мајка си: „Да, молитвата делува. Сега никој не ми пречи. Се враќам дома секој ден, но никој никогаш не ми пречи“.

Неговата мајка рече: „Дури и некој да ти пречи, ти велам, ќе бидеш заштитен затоа што редовно се молиш секој ден, а Бог е задоволен со тебе. Бог ќе те заштити“.

Сега, токму тој ден нешто се случи. Кога момчето се враќало дома од училиште, еден многу висок, крупен, витко човек грубо го грабнал и сакал да го удри. Момчето веднаш помисли- молитва: „О, Боже, мајка ми ми рече дека ако Ти се молам секој ден ќе ме заштитиш“, и почна многу гласно да го повторува Господовото име. „Боже, Боже, Боже, Боже, спаси ме, спаси ме!“

Другарот што го фати беше многу крупен и силен и му се насмеа на момчето, велејќи: „Што мислиш дека правиш со тоа што велиш „Боже, Боже, Боже“? Мислиш дека на тој начин можеш да се ослободиш од мене? Не, не можеш“.

Наеднаш, еден глас од внатре момчето му рече: „Кажи му на овој човек дека дури и дух заминува кога ќе го повториме Божјето име“. Момчето брзо го кажа она што му го кажа внатрешниот глас, а мажот веднаш го пушти и побегна.

Сега, претходната вечер, овој човек сонувал во кој видел дух и бил многу исплашен. Сите се плашат од духови, дури и возрасните. Слушањето на зборот „дух“ го потсети човекот на духот што го видел претходната ноќ. Кога момчето рече: „Дури и духот заминува кога ќе го повториш Божјето име“, Бог ги натера хаубарите да го гледаат ова младо момче како духот на неговиот сон. Бог му ја покажа фигурата што ја виде претходната вечер во лицето на малото момче, па побегна.

Кога мажот го оставил, момчето истрчало дома за да и ја раскаже приказната на мајка си. Неговата мајка рече: „Тоа е исто како што ти реков. Ако му се молите на Бог секој ден, Бог ќе ве спаси. Тој ќе ве заштити“.

Така, гледате дека ако кажувате молитва секојдневно, Бог ќе ве заштити. Ова мало момче никогаш не помислило на дух, но Бог му рекол што да каже. Ако се молите, Бог ќе игра божествени трикови и ќе ви помогне кога сте во опасност. Бог ќе ви даде некаква порака одвнатре или на другата личност ќе му даде порака. Ако некој ве нападне, веднаш ќе кажете нешто што не го разбирате. Кога ќе го кажеш тоа, другиот ќе се исплаши до смрт и ќе те остави. Молете му се на Бога секој ден и кога сте во тешкотии Бог ќе ви каже што да правите.


од Вечниот брат на Гопал
и други приказни за деца
од Шри Чинмој