простување

Простување – Како Буда му опрости на бесниот бизнисмен – Мудра приказна

простување

Што всушност значи простување? Еднаш Буда бил на собир кога влегол човек кој изгледал бесен. Мислеше дека Буда прави нешто погрешно. Тој беше лут бизнисмен и откри дека неговите деца поминуваат часови со Буда кога можеа да се занимаваат со бизнис во тоа време, заработувајќи се повеќе и повеќе пари.

Чувствуваше дека е недоверливо да поминуваат четири часа од денот седејќи покрај некој чии очи секогаш биле затворени и медитирале. Тоа беше она што го вознемири бизнисменот. Така, со бес, отиде директно до Буда, но штом му пришол, сите негови мисли исчезнале, но сеуште бил лут. Целиот се тресел, и неможел да проговори.

Само го погледнал во очи и му плукнал в лице на Буда. Буда едноставно се насмевнал. Тој не покажал лутина, иако учениците околу него беа лути. Тие би сакале да реагираат, но не можеле затоа што Буда бил таму. Така, сите силно ги држеа усните и тупаниците.

Откако бизнисменот го плукнал Буда и сфатил дека неговата постапка не предизвикува реакција, тој едноставно си заминал како будала. Буда не реагираше и не кажа ништо. Тој само се насмевнал. И тоа беше доволно за да го шокира бесниот човек.

За прв пат во животот, човекот сретнал некој кој само ќе се насмевне кога ќе му плукне на лице.

Тој човек не можел да спие цела ноќ и целото тело доживеало таква трансформација. Трепереше и се тресеше цела ноќ. Се чувствуваше како целиот свет да се превртел наопаку. Следниот ден отиде и падна пред нозете на Буда и рече:

Те молам прости ми. Не знаев што направив. На што Буда одговори: Не можам да ти опростам! Сите, вклучително и човекот и учениците на Буда, беа вџашени. Буда секогаш беше сочувствителен и простуваше. Но, потоа ја објасни причината за неговата изјава.

Тој рече: Зошто да ти простам кога не си направил ништо лошо. Бизнисменот изгледал малку поизненаден и му рекол на Буда дека токму тој му згрешил плукајќи по него.

Буда едноставно рече: О! Таа личност сега ја нема. Ако некогаш ја сретнам таа личност по која си плукнал, ќе му кажам да ти опрости. На оваа личност која е тука, не сте згрешиле ништо.
Тоа е вистинско сочувство. вистинско простување.

Морал на приказната:

Сочувство не е да се каже, ти простувам. Вашето простување треба да биде такво што личноста на која му е простено, не ни знае дека вие му простувате. Тие дури и не треба да се чувствуваат виновни за нивната грешка.
МОРА ДА НАПРАВИТЕ Е… Ако некој ве држи за нешто што сте го направиле во минатото, само насмејте му се. Ова е затоа што сега не сте истата личност. Го гледате тоа како некој друг да го направил тоа. Тоа е затоа што “самскарата“ на вашата свест е избришана, тие работи од минатото се избришани. Ова ве прави нова личност, секој пат, секој ден. Ова е чисто знаење.

Шри Шри Рави Шанкар (Уметност на живеење)